Monday, 9 June 2014

Kenapa perlu ambil Suplemen?Kenapa perlu ambil suplemen? 

Assalamualaikum..
dah lama tak berkongsi di blog ni rasanya..sedikit sibuk..tapi kali ni Lin nak berkongsi tentang….SUPLEMEN..kenapa kita perlu ambil  SUPLEMEN??Lagi-lagi di zaman yang serba sibuk ni..terdedah kepada pelbagai dugaan dan cabaran..yang membawa kepada tekanan hidup/stress…terdedah kepada persekitaran yang kekadang tak sihat (KEKADANG KE SELALU??)


Kita memerlukan suplemen kerana kita sering terdedah terhadap percemaran alam sekitar dan radikal bebas yang boleh menjejaskan kesihatan badan. Ada yang akan berkata, alaahhh,tak makan suplemen pun sihat juga. Mungkin itu pendapat anda. Tapi bagi pendapat Lin, memang penting suplemen ni sebab badan kita memerlukan dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrient. Hakikatnya nutrient hanya boleh diperolehi daripada pemakanan. Mungkin ada yang lebih gemar memilih makanan Segar ataupun makanan semulajadi untuk mencukupkan keperluan nutrient masing-masing, tapi cuba anda bayangkan keadaan di bawah:


1 Biji Ostematrix=1 gelas susu tinggi kalsium=80 biji badam
     Untuk keperluan KALSIUM anda.Larat ke nak makan 80 biji badam setiap malam?

Selain itu, suplemen juga diperlukan untuk menggantikan kehilangan nutrient daripada makanan segar seperti sayur-sayuran akibat dimasak terlalu lama ataupun suhu yang tinggi. Makan sekadar untuk mengenyangkan tanpa nutrient dapat diserap.Sedih kan….Pola waktu bekerja yang kadang-kadang mencecah sehingga 12 jam sehari juga menyebabkan rutin pemakanan dan diet tidak seimbang terjadi. Ye la kan..mana masa nak makan, mana masa nak buat kerja, mana masa nak berehat..lagi-lagi kalau yang terpaksa bekerja di bawah panas terik mentari atau yang selalu bekerja mengejar dateline..tekanan bekerja akan bertambah.Anda memang perlukan suplemen.
Masalah kesihatan  juga selalu menimpa kepada mereka-mereka yang selalu mengambil  Kafein, gula dan garam berlebihan. Gangguan penyerapan nutrient boleh berlaku selain daripada masalah-masalah kesihatan seperti DARAH TINGGI, DIABETES, serta SAKIT JANTUNG. Amalan gaya hidup tidak sihat seperti kurang bersenam/bersukan,merokok serta amalan pengambilan makanan segera terlalu kerap juga boleh menjejaskan kesihatan anda. Terdapat suplemen yang boleh membantu anda untuk menggantikan nutrient yang hilang akibat gaya hidup anda tersebut. Selain itu, suplemen juga boleh membantu anda untuk mengurangkan ataupun mengatasi masalah kesihatan yang anda alami.
Kesimpulannya, kesihatan merupakan suatu nikmat yang tidak ternilai. Apabila anda menghargai kesihatan, in sha Allah kehidupan LEBIH BERMAKNA.Ditambah lagi dengan kehadiran insan-insan tersayang disamping anda.Ingin mencari Suplemen keperluan anda?
SID SHAKLEE ANDA,
Azlinda Hashim
COD SHAH ALAM, UNISEL, UiTM
Watsapp 017 9399 084

kredit to Mak Bisness Kak Dahlia Ayob.

No comments:

Post a Comment