Monday, 5 May 2014

Cabaran Semalam

Semalam di hari minggu..

tetiba diberi tugasan untuk memasak plak..adeh..parah..dah la jarang nak masak-masak ni..sekali kena masak la plak untuk tengahari..lin ni memang jarang sangat masuk dapur (masuk untuk masak ye)..kalau masuk untuk makan memang hari-hari masuk..sebabnya pepagi jarang sangat nak sarapan kat umah, masuk dapur pun nak shake ESP...balik kerja dah malam..memang tak masak la..balik makan je makanan yang ada kat rumah tu..ataupun makan malam siap-siap sebelum balik kerja..hahaahah..tapi sejak akhir-akhir ni kena masuk dapur untuk memasak la plak..proses nak mengasah bakat kataku..kikiki..kalau tengok resepi kat facebook, kat itenet..nampak cam sedap..rasa nak buat je..kalau rasa bahan senang nak dapat, terus cari bahan dan buat..wah gituuuuu
Menu yang ditugaskan pun senang je sebenarnya..bukan kena wat nasi beriani pun..hahaah

~~~~ikan bawal masak kicap
~~~~ikan pekasam goreng Wow
~~~~Sambal belacan ( siyes, ini percubaan pertama wat sambal belacan hokeyy)


Sebenarnya,  tak nak wat sambal belacan sebab takut nak rasa, tapi kakak paksa nanti katanya kalau Mirul nak makan sambal belacan macam mana? mak mertua ke nak makan macam mana? lin siap bagi alasan lagi..tak pe..dia leh wat sniri kalau dia nak makan..(takpe, dia tak baca blog ni ;) hahahaha..selepas bertungkus lumus memecahkan dapur kakakku, maka TARAAAAAA



Ikan Bawal Masak Kicap, Ikan Pekasam Goreng Wow, Sambal Belacan